Are You Already Been My Follower? If Not, Follow Now! :p

Wednesday, January 4, 2012

Cara Menangani Ketagihan Facebook!

Okey sebelum saya memulakan tips ni, aku tak tahulah kan sama ada tips-tips di bawah ini boleh membantu korang ~ hahehihohu. Especially sekarang kan time sekolah, awal tahun pulak tu, kann.

1 - Kesan Berapa Jam Anda Main Facebook Setiap Hari.

Okey, di sini aku ingin tegaskan yang korang kenalah kesan berapa jam korang main facebook. Kalau susah sangat nak kesan dalam satu hari, kesan dulu daripada time pagi sampai ke tengahari, korang main berapa jam facebook. petang pulak berapa jam, and malam pulak berapa jam! okey? ;)

2- KenalPasti Kenapa Korang Suka Main Facebook?

Okey, jika anda suka bermain facebook, kakionline 24 jam, kenalpastilah apahal korang suka sangat online lama2? adakah kerana korang berchatting dengan kawan korang sampai 24 jam? kalau kita pun, takkanlah nak cakap ngan kawan sampai berjam2 kan? tak sampai 1/2 jam je dah boring. Kalau korang tak boring, cuba klik button sebelah Home, then tekan Log Out, Lepastuh click pangkah untuk close internet. Then pergi dekat button start yang warna hijau dekat bawah korang kiri nie, tekan button "shut down." pastuh, boleh 'blah' terus daripada tempat tuh.

3- Kasihanilah Mata Korang!

Okey, korang tak takut ke mata korang semakin rabun? :O . mesti semua taknak kan. so thats, better jngn main lama2 facebook ni.

4 - Deactivate Your Account !
Okey, inilah cara yang paling berkesan yang digunakan oleh aku! Muahaha, Kepada sesiapa yang tak tahu acane nak deactive akaun korang. gini caranya, pergi dekat Account Setting> Security> Deactivate Your Account!. Dekat bawah sekali. Okey. Aku buat nie kiranya menandakan aku dah takde facebook! dan tiada siapa nak hantar noti dkt kite, so kite takyah nak serabut2 pikir pasal facebook dah! Kalao korang nak lebih berkesan, Korang kena selalu deactive reactive deactive reactive deactive reactive deactive reactive deactive reactive sampai lima kali. Nanti Bila korang deactive then nak reactive balik, Facebook takkan bagi sampai lah 24 jam yang akan dtg. So that , korang akan terpaksa. Kan best! DIPAKSA!

8. Block Site Facebook Dalam Komputer Korang!


Sekiranya anda sudah mampu untuk membebaskan diri daripada penghambaan kepada Facebook maka boleh block sepenuhnya dengan teknik Hosts di Windows seperti di bawah :

Click START and then select RUN. In that box type notepad c:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts. A neat little Notepad will appear with a bunch of computer jargon on it. Scroll down to the last line of that code and type 127.0.0.1 facebook.com. After that Facebook will never show up on your PC again. You can substitute the domain for any other domain that you do not want to view.

Okey, maaf kalau tak menjadi tips ni yea, I'm just try my best, heeee -=)



Okey, kalau korang masih tak boleh lagi berpisah dengan Facebook, sampai nak buat kerja sekolah pun teringat dekat Facebook, maka korang perlulah melakukan :satu je benda ni:
Time korang belajar, korang on FB korg, letak lappy korg kat sebelah korang, then wat la kerja kat sebelah dia, SELAGI takde sape nak chat ngan korang, SELAGI tu la jangan harap korang nak pandang SCREEN lappy korang! Kbai ,

9 comments:

  1. bagus la tips ni..aku nak try lah :)

    ReplyDelete
  2. dulu ketagih tapi sekarang dah kurang..ketagih twitter plak..huwhuw

    ReplyDelete
  3. ohhh.. err... ketagih twitter tuh, tak dapek la eden nak nolongnye.. haha

    ReplyDelete
  4. kalo spe yg ketagih twiter..kne wt entri psl twiter la plak ye..

    ReplyDelete